ophthalmologyОфталмология

Дори и най-малкото отклонение от нормалната функция на окото трябва да заостри вашето внимание и да потърсите помощта на офталмолог, където с помощта на най-модерни и прецизни изследвания да се локализира вашия проблем.

Най-честата причина за посещение на очния кабинет е корекцията на зрението. Авторефрактометърът е апарат, с който се прави компютърна диагностика и обективно измерване на диоптрите, въз основа на което специалистът определя необходимата за всеки пациент корекция.

Биомикроскопът е апарат за изследване на предните отдели на окото – клепачи, конюнктива, склера, роговица и леща. Изследването с биомикроскоп е необходимо и за диагностициране на промени в прозрочността на лещата, известна на всички като перде, т.е. катаракта.

Катаракта е помътняване на лещата в окото. Тя се среща най-често при по-възрастните хора,които са склонни да се оплакват от замъглено зрение, подобно на това, когато човек се вгледа през замъглен прозорец.

Повишеното вътреочно налягане се изследва посрадством тонометрия. То може да е показател за глаукома – състояние, което изисква ранно диагностициране, постоянно наблюдение и лечение. Неглижирането му може да доведе до тежки и необратими увреждания на очния нерв.

В окото се отразяват много от нарушенията в други органи и системи. Изследването с офталмоскоп /оглед на очното дъно и стъкловидното тяло/ помага за диагностицирането и следенето на състоянието на много други заболявания – хипертония, диабет, неврологични и съдови заболявания.

Диабетната ретинопатия е често срещано заболяване на очите, произтичаща от усложнения при хора, които имат диабет. Ако не се лекува, диабетната ретинопатия, може да доведе до слепота.

Очите са уязвими към външни наранявания. Всички структури на окото, включително на клепачите, роговицата, ретината и нервите, може да се повредят. Своевременното диагностициране и подходящо лечение може да намали риска от трайна загуба на зрението.

_DSC0067